top of page
Förbereda hälsosam mat

Tarmfloran

Uppdaterad 2024-11-23

Den senaste forskningen visar hur viktig en bra tarmflora är för vår hälsa. Maten vi äter påverkar oss mer än vi tror, och allt börjar i vår tarm. I tarmen finns mängder av bakterier, men det är inte alla bakterier som är bra för oss. Äter vi mat som innehåller mycket socker och tillsatser kommer våra goda bakterier i tarmen att minska, och till följd av detta gör vi oss mottagliga för en mängd välfärdssjukdomar.

Förutom en bristfällig kost så kan medicinbiverkningar, antibiotika, kronisk stress, matförgiftning, sömnbrist, miljögifter, fysisk inaktivitet  m.m. påverka vår tarmflora. 80% av våra immunceller sitter i vår tarmslemhinna, och 90% av näringsupptaget sker i tunntarmen.

Genom att göra medvetna och kloka val om vad vi äter och dricker så kan vi minska risken för att drabbas av inflammation, autoimmuna sjukdomar, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. För att ge sig själv de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv så ska vi inte fokusera på vad vi inte ska äta - utan istället fokusera på vad vi bör äta. Mat utan etiketter och innehållsförteckning är ett bra första steg. Det är viktigt att tillaga maten från grunden och inte använda hel och halvfabrikat i vår matlagning. Rena matvaror är godis för tarmen och våra goda tarmbakterier. Kimchi och benmärgsbuljong är otroligt bra för tarmen. Testa gärna vårt recept på kimchi här och vårt recept på benmärgsbuljong här

Omega-3 och tarmflora
Omega-3 har visat sig vara mycket bra för tarmen så vi rekommenderar fet fisk flera gånger i veckan. Osötad yoghurt har även en positiv effekt och man bör variera sitt fiberintag så att vi göder olika typer av goda tarmbakterier. Det är viktigt med en varierad kost för att få en varierad tarmflora.

SIBO och SIFO
Det finns mycket som kan gå snett i mag -och tarmkanalen. Vi kanske inte smälter maten ordentligt. Vi kanske har en tarmslemhinna som inte mår bra och som läcker in ämnen som inte ska in i kroppen. Bakterier kan vandra upp från tjocktarmen till tunntarmen och störa tunntarmens barriärskydd, påverka absorbtion av näringsämnen samt påverka immunfunktionen. Denna funktionsmedicinska diagnos kallas för SIBO och är en bakteriell överväxt av bakterier i tunntarmen. Det är ett vanligt tillstånd vid läckande tarm, autoimmunitet och kroniska inflammationer.
Även svampar kan finnas i tunntarmen och då kallas det för SIFO.

Dysbios i tarmfloran
Man kan också ha en Dysbios i tarmfloran, och förutom bakterier i tunntarmen kan det bero på att man har för lite bakterier i tjocktarmen, för liten mångfald av bakterier  eller patologiska bakterier, svampar eller mikroorganismer i tjocktarmen.

Ingen kan bryta ner gluten fullständigt, och onedbrutna proteiner från gluten kan bidra till läckande tarm hos alla.

Sjukdomar relaterade till tarmfloran
IBS (Irritabel tarm) är en av världens vanligaste sjukdomar som kan ge förstoppning, diarré, gasbildning och smärtor. IBS handlar om en funktionell störning utan känd orsak. Mag-tarmkanalens främsta autoimmuna sjukdomar är Ulcerös Colit & Crohns sjukdom även kallade för IBD.  Det är två kraftiga inflammatoriska tillstånd på tarmslemhinnan.

Mycket talar om att förändringar i tarmfloran kan leda till till sjukdom och symtom i kroppen, men också att sjukdomar i kroppen kan leda till störd tarmflora.

Här listar vi några tips på fiberrika livsmedel som våra goda tarmbakterier älskar:

 

 

  • Polyfenoler: Frukt och grönsaker, rödvin, tranbär, kaffe, choklad, grönt te, svart te. Ju mer färg desto bättre!

 

  • Arabinoxylan: Råg, (vete,) korn, havre, ris, durra, fiberhusk

 

  • Pektin: Omogen banan (grönt skal), äppelskal, vindruvor, körsbär, tranbär, blåbär, krusbär, röda vinbär, svarta vinbär, hallon, jordgubbar, citronskal, persikor, plommon  

 

  • Beta-glukan: havregryn, havrekli, havredryck

 

  • Resistent stärkelse: Omogen banan (grönt skal), rotfrukter, kall kokt potatis, havregryn, kikärtor, gröna ärtor, avokado, aubergine,, quinoa, fullkornsris, linser


Vill du veta hur din tarmflora mår så kan du testa den genom att göra jordärtskockstestet. 
 

 

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page