Enzymer och papaya. Varför är enzymer så viktiga för oss?
- Ulrika H. Andersson
- 14 mars 2023
- 2 min läsning
Uppdaterat: 30 dec. 2023
Enzymer är proteiner som hjälper till att bryta ned kolhydrater, fett och protein i maten vi äter.
Enzymer är viktiga för vår matsmältningsprocess och bryter ner det som vi äter till mindre beståndsdelar, så att vi kan tillgodogöra oss alla viktiga näringsämnen. Vid brist på enzymer får kroppen svårt att ta upp näring, och det är vanligt med enzymbrist. Livsstilsfaktorer som tex. dålig kost, stress, magvirus och ålder kan påverka kroppens förmåga att tillverka matsmältningsenzymer. Även Genetiska faktorer kan också göra att din kropp inte producerar tillräckligt av enzym. Det kan göra att man blir känslig mot tex. Gluten eller Laktos.
Det finns tusentals olika enzymer som utför olika funktioner i våra kroppar. Här är några exempel på enzymer och deras funktioner:
Amylas - bryter ner kolhydrater till sockerarter i munnen och bukspottkörteln.
Proteaser - bryter ner proteiner till aminosyror i magen och tarmarna.
Lipaser - bryter ner fetter till fettsyror och glycerol i bukspottkörteln och tarmarna.
Cellulas - bryter ner cellulosa i växtceller.
Laktas - bryter ner laktos (mjölksocker) i tunntarmen.
Maltas - bryter ner maltos (maltsocker) till glukos i tunntarmen.
Trypsin - bryter ner proteiner till mindre peptider i tolvfingertarmen.
Pepsin - bryter ner proteiner till peptider i magsäcken.
Katalas - bryter ner väteperoxid till vatten och syre i kroppens celler.
ATP-syntas - hjälper till att syntetisera ATP (energi) i mitokondrierna.
Ibland kan man behöva stödja matsmältningen lite extra genom att äta matsmältningsenzymer i samband med måltid.
Har du funderingar kring din maghälsa kan du ta kontakt med en Funktionsmedicinsk kost och hälscoach eller din vårdcentral
Varför ska vi passa på att äta färsk papaya när vi reser till tropiska länder?

Här är några anledningar till varför papaya är nyttigt:
Papaya kan hjälpa till att förbättra tarmhälsan, ha läkande effekter på tarmen och minska risken för förstoppning, diarré och andra matsmältningsproblem som kan uppstå under resor.
Papaya innehåller enzymet Papain som är ett proteasenzym. Det hjälper till att bryta ner proteinerna i maten och förbättra vår matsmältning.
Papaya har ett högt näringsinnehåll och är en bra en källa till antioxidanter och många viktiga näringsämnen, bl.a Vitamin A, K, C, Folat, Mg, Kalium och kostfiber.
Papaya har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammation i kroppen.
Hur är det med kaloriinnehållet?
Papaya är också en lågkalorifrukt och en utmärkt källa till energi, vilket kan hjälpa till att hålla energinivåerna höga under långa resor.
Finns det studier på detta?
Det finns många studier som har tittat på hälsoeffekterna av att äta papaya.
Comments