Julens kryddor och dess fantastiska egenskaper
- Ulrika H. Andersson
- 16 dec. 2024
- 1 min läsning
Julen är en tid som förknippas med mat och bak. Men har du tänkt på vilka positiva egenskaper för hälsan som dessa kryddor vi använder vid julen har?

Kanel
Antiinflammatorisk
Fullproppad med antioxidanter
Bakterie- och svampdödande.
Bra för vår tarmhälsa och vår matsmältning.
Bra för blodsocker.
Stabiliserar blodtryck.
Obs! Det är viktigt att man väljer ceylonkanel som även kallas för äkta kanel. Den man oftast hittar i butik är Kassiakanel, men den innehåller höga halter av ett gift som heter Kumarin som kan vara skadligt för vår lever.
Viktigt att tänka på om man använder kanel ofta i bak eller matlagning.
Kryddnejlika
Minskar inflammation
Skyddar cellerna från skador av fria radikaler.
Antiinflammatorisk
Antiseptisk
Bedövande egenskaper.
Slemlösande och används ofta vid infektioner i luftvägarna.
Effektiv mot gasbildning i magen.
Stjärnanis
Full med antioxidanter.
Stimulerar matspjälkningen.
Kramplösande för mage och tarmar.
Förbättrar hjärthälsan.
Stabiliserar blodsocker.
Motverkar bakterier och svampar.
Saffran
Har ett högt innehåll av antioxidanter
Antiinflammatorisk.
Minskar magbesvär som ex uppblåsthet, förstoppning och kramper.
Balansera produktionen av vårt må bra-hormon serotonin.
Bra vid nedstämdhet och depression.
Kardemumma
Antibakteriell
Antiinflammatorisk
Fullproppad med antioxidanter.
Sänker blodtrycket
Sänker vårt blodsocker.
Bra för vår matsmältning
Lugnande och kramplösande vid magbesvär.
Ingefära
Stärker vårt immunförsvar.
Antiinflammatorisk.
Lindrande effekt vid illamående.
Lindrande mot muskel- och ledvärk.
Antibakteriell.
Bra för vår matsmältning.
Bra för vårt blodsocker mm.
Mer om ingefära här
Comments