top of page
Moving People

Stress: Allt du behöver veta om stress och hur det påverkar oss.

Uppdaterad 2025-04-25

Stress är en del av livet och en naturlig och viktig reaktion när vi står inför en utmaning och då är den bra för oss. Men stress under en längre tid och utan återhämtning kan bli en enorm påverkan på vår kropp och hälsa och påverka vårt immunsystem genom att skapa inflammationer samt trycker ner våra immunceller som ska stå emot infektioner och sjukdom. Man kan aldrig läka i en stressad kropp. Så för att uppnå optimal hälsa måste vi få bort all onödig stress i våra liv.

Vi kan inte undvika stress helt och alla brottas med stress på något sätt, Man brukar prata om fysisk stress som beror på den yttre miljön och emotionell stress som beror på våra tankar och känslor. Det finns studier som visar att 75-90% av våra sjukdomar är stressrelaterade (1).

Hur påverkar stress vår kropp?

Nästan alla hälsoproblem har att göra med obalanser i det autonoma nervsystemet. Det är ett system som består av det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet och det är i det parasympatiska systemet vi vill vara största delen av tiden.

Det parasympatiska systemet är vårt lugn- och ro-system och när vi är där fungerar vår kropp bäst. Då bygger vi upp, läker och reparerar oss.

Kroppen prioriterar alltid att skapa stresshormoner när vi blir stressade som gör att vi hamnar i det sympatiska systemet som även kallas för ”fight or flight”. Här vill vi inte vara och det är här stressen kan bli kronisk och skadlig.

​Det är mycket som händer i våra kroppar under långvarig stress. Bland annat  saktas vår matsmältning ner.  Kronisk stress ger kroniskt högt kortisol som i sin tur påverkar vår sömn.​​ Vår lever som bland annat ska rensa bort våra stresshormoner som kortisol och adrenalin kommer inte kunna göra sitt jobb ordentligt.​ Känslor och tankar påverkar lymfsystemet.  så när kroppen upplever stress drar blodkärlen ihop sig, vilket begränsar cirkulationen som i sin tur påverkar lymfsystemet. Andningen blir ytligare och lymfsystemets funktion blir påverkat. Lymfsystemet fungerar bäst när man är i det parasympatiska nervsystemet. 

Några sjukdomar relaterade till stress är bl.a:

Hjärt -och kärlsjukdom (2) 

Kognitiva sjukdomar som ex Alzheimers (3)(4)

Högt blodtryck (5)

Utmattning (6)

Psykisk ohälsa  (7)

Autoimmuna sjukdomar (8)

Diabetes typ-2 (9)

Cancer (10) (11)

Läckande tarm (12)

Enkla övningar för stressreducering:

  1. Mindfulness

  2. Vistas i naturen

  3. Yoga

  4. Meditation

  5. Andning (10)

  6. Promenader

  7. Styrketräning

Det är dessvärre inte alltid man får bort källan till stress, då måste man lära sig att hantera den. Alternativen ovan är några exempel på övningar som visar bra resultat i studier. Men vad som fungerar är individuellt, det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.  Det gäller att hitta något som passar en själv och att avsätta tid.

När man är stressad är kosten viktig

När kroppen är under stress tar det mycket kraft och energi och då behöver man tänka lite extra på kosten. Det är inte lätt när man känner sig stressad,  men det är extra viktigt med en ren, hälsosam och balanserad kost som fyller på med viktiga näringsämnena och antioxidanter, Undvik socker, alkohol och snabbmat.

Ex:empel:

  • Magnesium: mörkgröna bladgrönsaker, kött, fisk, skaldjur, nötter & frön, kakao

  • Järn: kött, inälvsmat, ägg, skaldjur​

  • Zink: kött, inälvsmat, skaldjur

  • B-vitaminer: kött, inälvsmat, ägg, ost, skaldjur

  • C-vitamin: bär, citrusfrukter, kiwi, paprika 

  • Omega -3: fet fisk, t.ex. sardiner, lax, ansjovis

  • D-vitamin: fet fisk, kött, ägg

Ibland under stressade perioder kan man behöva tillföra extra tillskott. Ta kontakt med en hälsocoach om du har funderingar över det.

 

Referenser:

1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5476783/

2)https://www.hjart-lungfonden.se/halsa/riskfaktorer/stress/

3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7642953/

4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7585078/ 

5) https://ki.se/forskning/popularvetenskap-och-dialog/popularvetenskapliga-teman/tema-hogt-blodtryck/sant-och-falskt-om-blodtryck 

6) https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/utmattningssyndrom/

7) https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/14349/LKT1019s1307_1310.pdf

8) https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2018/06/studie-knyter-stressdiagnos-till-okad-risk-for-autoimmun-sjukdom/

9) https://www.vetenskaphalsa.se/sambandet-mellan-stress-och-diabetes/

10) https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/feelings/stress-fact-sheet

11) https://med.stanford.edu/survivingcancer/cancer-and-stress/stress-and-cancer.html

12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36806451/

13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27995346/#:~:text=The%20results%20obtained%20from%20the,rate%20and%20salivary%20cortisol%20levels.

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård utan endast i informerande syfte. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page